Keresés
Close this search box.

Supreme ritkaságok: a”Fuck Nike”póló sztorija

A deszkások többek között azért sem szerették a Niket, mert az óriáscég egyszerűen kisajátította, és az OG gördeszkások által működtetett kis üzleteket megkerülve (és sok esetben tönkretéve), nagy volumenben ontotta a sportág termékeit.

A „FUCK NIKE” póló egy teljesen hivatalos Supreme termék 2001-ből, abból a korszakból, amikor a streetwear és a deszkások még lazán bemutattak a gigacégeknek. 200 darabra volt limitálva, ezek nagy része F&F („Friends & Family”), azaz haverok és a slepp köreiben lett szétosztva, de egy-két japán deszkás üzletben is kapható volt. 2008 előtt nem csak Supreme boltokban lehetett a márkához jutni, hanem a menőbb deszkás- vagy streetwear üzletekben is – például 2006 környékén Budapesten, a Subvibe-ban is simán lehetett eredeti* Supreme pólókat és pulcsikat vásárolni. (*Igen, később máshol is volt, de az kamu volt).

Subvibe bolt

DON’T DO IT

A „FUCK NIKE” minta hivatalosan soha nem lett megmagyarázva a Supreme részéről, de akkoriban mindenki számára egyértelmű volt az üzenet, aki egy kicsit is otthonosan mozgott a gördeszkázásban:
a Nike a kilencvenes évek második felében erőteljesen rámozdult a deszkás piacra, ami mindig híresen ellenállt mindennek, ami nem volt elég fuggetlen, elég punk, elég eredeti, vagy egyszerűen csak egy nagy, mindent bedaráló multi volt. Erre a terjeszkedésre aztán évekig folyamatosan reagáltak a gördeszkás brandek, általában nem túl kifinomult, inkább lényegre törő, de vicces üzenetekkel.

Tanner Zelinsky BS Drunk
A Consolidated BS Drunkja, ami annyira emlékeztet a Nike Dunkra, hogy Tanner Zelinsky rosszul van tőle.
Nike Sucks - Don't Do It

A deszkások többek között azért is gyűlőlték a Niket, mert az óriáscég egyszerűen kisajátította, és az OG, gördeszkások által működtetett kis boltokat megkerülve (és így sokszor tönkretéve), nagy üzletközpontokban, plázákban ontotta a sportág termékeit.

A Nike egyik elutasított bepróbálkozásának az eredménye volt „Fuck..” póló, amit egyébként két Supreme cipőmodell is követett felemelt középső ujjként: ez volt Dunkot és AF1-et lenyúló, és kigúnyoló Supreme DownLow, és MidTown.

Supreme DownLow
Supreme MidTown


A cipők mindössze egyszer jelentek meg (szintén 2001-ben), és persze sosem lettek túl sikeresek sem: alkalmatlanok voltak deszkázásra.

HOW DO YOU DO, FELLOW KIDS?

A Nike-nál persze idővel rájöttek, hogy ez nem az a célcsoport, ami meg fog hajolni a mainstream előtt, ezért inkább ők alkalmazkodtak: elkezdtek beépülni, szponzorálgatni, és persze bevetették a szuperfegyvert is – jöttek a kollabok.

Nike SB


Nagyjából egy évvel később, 2002-ben Jebbiának már eleget fizettek, és megjelent az első Supreme-Nike kollab (Dunk Low Pro SB) – a FUCK NIKE polót pedig szépen csendben mindenki elfelejtette.


Vagy szinte mindenki.

You already voted!