Keresés
Close this search box.

Nem Tyson, nem Posner és nem is Patton – akkor ki az a MIKE?

A 2010 utáni néhány év vízválasztónak számított a tengerentúli hiphopban. Megjelent a színen az Odd Future, ezzel párhuzamosan felkerült a térképre az A$AP Mob és a Pro Era is. A trap fokozatos elterjedésével együtt az old schoolból sokat merítő, azt új, friss és előremutató hangokkal keverő newschool hiphop is legitimitást nyert magának, az említett kollektívák pedig kineveltek több olyan, mára etalonnak számító, díjnyertes előadót (lásd: Frank Ocean, Tyler, the Creator, Earl Sweatshirt, A$AP Rocky, Joey Bada$$), akik innentől fogva lépésről lépésre haladva le tudták uralni a zeneipart és elkezdték meghatározni, sőt, alakítani is a korszellemet, illetve a műfaj nyelvét, mi több, inspirációt és mintát is szolgáltattak a rapre fogékony friss generáció számára.

Miután mindenki megtalálta a helyét és az útját és világossá váltak az erőviszonyok, új hajtások szökkentek szárba. Azok a 17-18 éves, tinédzser érveikből kifelé manőverező srácok, Akik Tyler, Earl, Joey és Rocky dalain nőttek fel, maguk is elkezdtek otthon rögzíteni és mini baráti kollektívákat alapítani 2014 és 2015 tájékán. Mint tudjuk, létrejött a Brockhampton, de ilyen volt még a New York-i Slums (stilizálva: [sLUms].) csapata is, ahonnan portrécikkünk főszereplője, a június 14-én Budapesten koncertező MIKE is indult barátja, Adé Hakim mellett.

A régi gyökerű, mégis teljesen új, absztrakt hiphopként jellemzett zsáner előfutáraként és zászlóvivőjeként számon tartott MIKE ekkor talán még nem is sejtette, hogy hatására a későbbiekben egy komplett generáció kezd el másképp szövegelni, olyan alapokra, amik a mezei fülnek elsőre megrappelhetetlennek tűnnek.

ezgif.com gif maker 34 Nem Tyson, nem Posner és nem is Patton - akkor ki az a MIKE?
MIKE (b) és Adé Hakim (j)

Michael Jordan Bonema 1998. október 13-án született Livingstonban, New Jersey államban. Az „otthon” kifejezés azonban szinte nem létező fogalom volt a fiatal Bonema számára, aki 23 éve alatt Livingston, London, Essex, Philadelphia és New York városa között ingázott, míg végül utóbbiban telepedett le.

Mégis, az Egyesült Királyság, avagy London, ahol 7 éven át, 5 éves kora óta élt, közel ugyanakkor hatást gyakorolt rá, mint az Egyesült Államok változó, konfliktusos, olykor pedig rideg valósága. Mint mondta, kiskorában szinte el is szigetelődött Amerikától, tekintve, hogy kevés csatornáról tudott értesülni, arról, hogy mi zajlik „otthon”, így első inspirációja Skepta volt MF DOOM-, a később felfedezett nagy előd helyett. Ez a fajta kettős identitás, illetve a sok különféle kultúra és behatás a rapper zenei ihletésére is hatott, ami a kísérletezést alapelvéül vevő, sok irányból merítő diszkográfiáján is látszik.

A KONYHÁBAN EARL MELLETT

„Evidently, it was written like Nas / I was in the kitchen with that nigga Mike” – szólt Earl Sweatshirt The Mint című dalában.

Igen, a MIKE, akit Earl említ, a mi MIKE-unk. Sweatshirt 2017-es albuma, a Some Rap Songs sok zenei szerző szerint a kísérleti absztrakt hiphop műfaj alapműve, amin a legerősebben összeér és ki is teljesedik a most kiforró, szövegközpontúságra építő posztmodern underground szcéna minden jellemvonása. Sok félreértés ellenére azonban nem Earl volt az, aki inspirálta MIKE-ot, Navy Blue-t, MAVI-t, Medhane-t és a subgenre többi fő fejét, hanem épp fordítva, az egykori Odd Future-ből jövő mc személye viszont kellett ahhoz, hogy egy szűk buborékon kívül is megismerjék Bonemát és társait, akikkel Sweatshirt évek óta együtt is lóg. Amolyan win-win szituáció: a mentorálás oda-vissza történt, az organikus, baráti fúzió pedig sikeresnek mutatkozott.

image Nem Tyson, nem Posner és nem is Patton - akkor ki az a MIKE?
Absztrakt, sample-ökben gazdag, költői, refréneket mellőző, lo-fi, conscious, valami, ami olyan, mint egy absztrakt műalkotás – a hiphop-közösség tagjai máig dolgoznak a helyes és pontos jellemzésen a Reddit bugyraiban

EGYSZERŰEN KOMPLEX

A rapper idén februárban így nyilatkozott a CRACK magazinnak: „Nem az a személy vagyok, aki őrült szójátékokat és technikát alkalmaz a dalszövegeiben. A cuccaim sokszor szó szerint értelmezendők. Néhány hallgató biztos azt is gondolhatja, hogy „Hű, ő ezt tényleg így fejezi ki.”

Mindez bár igaz, jókora adagnyi szerénység is kiolvasható belőle, a MIKE-ra jellemző egyenes tálalás ugyanis nem zárja ki a sorok összetettségét. Sőt, a precíz flow mellé remek rímtechnikával összegyúrt, versszakokon átívelően is összefüggő önreflexív történeteket hallhatunk az elsőre megrappelhetetlennek tűnő, lassan folydogáló, hömpölygő alapokon. A szétroncsolt, soul mintákra alapuló DIY hangzás egyenes, őszinte és mélyreható liricizmussal párosul, a kettő mixe pedig igazán frissítő, mégis a hiphop-múltat legszebben idéző keverék tud lenni a 21. század zajában.

MIKE-nak nincsenek slágerei, könnyen megjegyezhető, dúdolható, és hagyományos értelemben vett fülbemászó számai sem. Diszkográfiája talán pont ettől konzisztens és következetes (igaz, sokaknak nehezen fogyasztható): minden album egy korszak, egy lépcsőfok és egy fejezet, a dalfüzérek pedig egyben hallgatva, puzzle darabokként összepakolgatva adnak ki egy nagy egészet – némelyik lemez a gyászról szól (tears of joy), van, ami a mentális gyógyulás stációit tárgyalja (Disco!), van, ami az oda felé vezető utat összegzi (weight of the world) és akad, ami a korai szárnypróbálgatások és ujjgyakorlatok gyűjteménye (WINTER NEW YORK, May God Bless Your Hustle, Black Soap).

MIKE klipjei a szó legszentebb értelmében homemade-ek, tálalása és beatépítése sallangoktól mentes és meg nem alkuvó, ő maga pedig keveset ad a külcsínre, szűkszavúan promótálja magát, Instagram-profilja, ami hosszú éveken át privátként működött mindössze pár száz követővel, csupán néhány hónapja publikus.

Ez a működés több oldalról is ismert, MIKE látszólag nem csak zeneileg MF DOOM örökségének egyik továbbvivője. A hiphop-világ által máig gyászolt mc még a névválasztásban is inspirálta MIKE-ot, aki ahogy le is nyilatkozta, a maszkos rapper miatt írja nagybetűkkel az amúgy rém egyszerű, Spotify-on megkereshetetlen nevét – ehhez képest produceri alteregója (merthogy olyan is van), dj blackpower szigorúan kisbetűvel hivatkozható. És ha már alteregó, MIKE magának gyártja majd az összes alapot, ezzel még inkább ráerősítve a DIY-homemade-tehetség képére, amit mindig kiemelnek a sajtóban, ha róla van szó.

Crystal Ball

Crystal Ballproduced by dj blackpower🔮🔮🔮Disco! 6/21/2021~~~~(10K)(10K)(10K)https://10k.ffm.to/crystal-ball​~~~~~~~directed, shot & edited – Ryosuke Tanzaw…

Az mc olyan a hiphopnak, mint az irodalomnak Hemingway, akihez a jéghegymetaforát ésvagy jéghegymodellt kötik. A legendás amerikai szerző jól megfontolt céllal hagyott ki fontos részleteket és a megértéshez elengedhetetlen információkat a műveiből, arra ösztönözve az olvasót, hogy nézzen a felszín alá, lásson túl a vízből kikandikáló jéghegy csúcsán, ugyanis a valódi lényegiség mindig ez alatt található. Ilyesfajta rétegzettség jellemző a MIKE életműre is: a mantrázott, dörmögős hangon elrappelt sűrű sorok és az absztrakt alapok mögött és alatt mély fájdalom, traumák, ugyanakkor életszeretet is leledzik, csak először meg kell találni, sőt, meg kell hallani azt.

„Struggling? Hmmm nah, but I’m recovering.” – mint MIKE rappeli is, még gyógyulni kell, de az említett létszeretet és nyugalom már közelebb van egy lépéssel.

za Za Za Za zaZa

directed & shot by Ryosuke Tanzawaraps by MIKEproduced by dj blackpower~~~~~Disco! @ (https://10k.ffm.to/mike-disco)~~~~~small world Big Love Tourtickets: @…


MIKE

Ki ő: MIKE 23 éves New York-i rapper és producer, akit a 2017 után egyre nagyobb teret nyerő, szövegközpontú, soul mintákkal és olykor dobok nélküli loopokkal operáló absztrakt hiphop egyik legfontosabb húzóneveként, egyben előfutáraként emlegetnek. Earl Sweatshirt egyebek mellett MIKE hatására, hangzásából inspirációt merítve írta meg Some Raps Songs című albumát.

Ezzel kezdd az ismerkedést: weight of the world (2020)

Ha közelebb kerültél, ezzel folytasd: Disco! (2021)

Kinek ajánljuk: Earl Sweatshirt-, Mach-Hommy-, Vince Staples-, Danny Brown-, MF DOOM-és JPEGMAFIA-rajongók

Hatottak rá: Skepta, MF DOOM, King Krule (!), Chance the Rapper, Lil Wayne, Tyler, the Creator, Earl Sweatshirt

Fontos közreműködései: Earl Sweatshirt, The Alchemist, Wiki, Navy Blue, Black Noi$e

Itt méltatták eddig: Pitchfork, Rolling Stone, The FADER, i-D, Stereogum, Billboard, HYPEBEAST, CRACK, NYLON, Bandcamp, The New Yorker

weight of the world

Listen to weight of the world on Spotify. MIKE · Album · 2020 · 16 songs.

Disco!

Listen to Disco! on Spotify. MIKE · Album · 2021 · 17 songs.


MIKE június 14-én, az Akvárium Kishalljában ad koncertet Sideshow-val az oldalán. Magyarországról a WAVY kollektíva és a kísérleti indie zenében utazó hari_drama formáció szolgáltatja a supportot. Jegyek és esemény errefelé.

A különlegesen erre az alkalomra kalibrált WAVY setlist-ben a don C, és Co Lee által jegyzett “Air” albumon található featek mellett saját WAVY trackek is megszólalnak majd eddig még sosem látott élőzenés hangszerelésben.

Lineup:
MIKE (US)
support by SIDESHOW (US)

WAVY Posse (live show)
Co Lee / Orlando / Buku / Aminon / Kebab / Blaize / Chris Villon / don C / Ezial / Dayz

support by hari_drama

visuals by QUAN

Timeline:
19:00 – 20:40 WAVY Posse live show w. / hari_drama
21:00 – 21:35 Sideshow
21:45 – 22:45 MIKE
23:00 – 01:00 WAVY DJs (afterparty)

281540463 5373542025999879 4326268677337832166 n Nem Tyson, nem Posner és nem is Patton - akkor ki az a MIKE?

A WAVY által szelektált, hangolódást elősegítő exkluzív MIKE-gyűjtés alább fülelhető.

MIKE ESSENTIALS by WAVY

Listen on Spotify: MIKE (US) w// WAVY & Hari Drama @ AKVÁRIUM KLUB // 2022.06.14.

You already voted!