Keresés
Close this search box.

mash10: Tíz meghatározó deszkás klip

A gördeszkázás már jóval a punk megszületése előtt a lázadás közege volt, és persze a kezdetek óta szimbiózisban létezett a zenével is.

A ’40-es években megszületett kaliforniai „járdaszörf”, vagy ahogy az 1960-as évektől hívták: a gördeszkázás már jóval a punk megszületése előtt a lázadás közege volt, és persze a kezdetek óta szimbiózisban létezett a zenével is.

jan dean sidewalk surfing mash10: Tíz meghatározó deszkás klip


Az alábbi cikkben enyhén nosztalgikus válogatást olvashattok/hallgathattok a -szerintünk- tíz legjobb videóklipből, amiben a létező legmenőbb sport, a gördeszkázás is (fő)szerepel.

 1. Traditional Fools „Street Surfin'” (2006)
  Ty Segall egyik korai bandája Jan & Dean deszkás klasszikusát dolgozta fel akusztikus verzióban, Laguna Beachen, gurulás közben basszusgitározva. Az eredeti szám ugyan jobb, de a hangulat hibátlan járdaszörfös, bemelegítésnek tökéletes.

 1. R.E.M. ” It’s the End of the World” (1987)
  A fiatal Noah Ray a deszkán, óriási szám a listán.

 1. OPM „Heaven Is a Halfpipe” (2000)
  Christ Air és Rocket Air, Free Christian Hosoi.

 1. Dinosaur Jr „Over It” (2009)
  J Mascis, nyomj egy kickflipet! (Csak dublőrrel megy neki).

 1. Agent Orange „A Cry For Help In A World Gone Mad” (1981)
  Két perces sláger Orange County első skate punk bandájától.

 1. UNSANE „Scrape” (1995)
  Az internet nem létezik, MTV késő este, és a legdurvább esések.

 1. Warpaint „Disco//Very – Keep It Healthy” (2014)
  Innen érzékenyedik a toplistánk, jönnek a nagy kedvencek: a 8 perces klip első felében a Warpaint lányok „csak” táncolgatnak gyaloglás közben, miközben mögöttük gurulgat egy deszkás srác – és ezt az egészet döbbenetesen élvezetes nézni négy teljes percen át. Majd hirtelen váltás jön, a lányok a háttérbe kerülnek, és újabb négy percig trükköket nézhetünk hangulatos esti megvilágításban. Imádjuk, meg ugye 2014 egyik legjobb lemeze.

 1. Suicidal Tendencies „Posessed to Skate” (1987)
  Mike Muir-ék 1976-ban kerültek a Venice Beach-i deszkás szcéna közelébe Mike bátyja, Jim Muir, és a Dogtown Skates által. 87-ben leforgatták a Posessed to Skate videót, ami eredetileg egész estés játékfilmnek indult (vígjátéknak!), de sajnos már a projekt elején elment a pénz bulira, mindössze Timothy Leary LSD guru cameoját tudták kigazdálkodni kliphez – ő játssza a szigorú apukát.

 1. Sonic Youth „100%” (1992)
  Lehetne ez az első, hiszen egyrészt Jason Lee 360 flippel kezdődik (ő a későbbi „My Name is Earl”, stb színésze), másrészt olyan töménységben tartalmaz rocktörténelmet és popkultúrát, hogy csak erről lehetne külön cikket írni. Röviden: Tamra Davis és Spike Jonze rendezte, az előbbi egy évvel később Mike D (Beastie Boys) felesége, az utóbbi pedig Sofia Coppola férje lett – mindannyian a klip forgatásán ismerkedtek meg Kim Gordon által, aki egy Keanu Reeves-től kölcsönzött basszusgitáron játszik a videóban „Eat Me” pólóban, amit az MTV anno csak cenzúrázva engedett képernyőre. A szám pedig a Venice Beachen meggyilkolt Joe Cole-ról szól, aki Henry Rollins haverja, lakótársa, és a Black Flag roadja volt. Rollins és Cole éppen egy Hole koncertről (Courtney Love, Kurt Cobain feleségének bandája) tartottak hazafelé, amikor egy éjszakai vegyesboltban rablásba futottak. A fegyveresek mindössze 50 dollárt zsákmányoltak Rollinséktól, ami feldühítette őket, ezért négyesben a két srác lakását indultak kirámolni, de a dolog eldurvult, és Cole-t a házuk előtt közvetlen közelről arcon lőtték. Rollinsra szintén tüzeltek, de sikerült elmenekülnie – a tetteseket soha nem fogták el.

 1. Air „All I Need” (1998)
  A videót Mike Mills rendezte, de valójában nincs megrendezve, vagy előre megírva. A főszereplő lány és fiú ténylegesen egy deszkás pár volt Venturából, akik néha gurulgatnak a videóban, de többnyire csak beszélnek a kamerába, vagy egymáshoz – a szerelemről. Mindez lehetne borzasztóan érzelgős, banális, giccses is a kaliforniai naplementében, de a francia Air zenéjével olyan elegyet alkot, ami a kérgesebb szíveket is könnyen megindíthatja. A csavar pedig az, hogy a párocskáról az Air Time Machine című websorozatában derül ki egyértelműen, hogy a klip végén valójában szakítottak. Menjetek deszkázni, legyetek szerelmesek – már ha elállt az eső, mert most egy kicsit esik.

Futottak még:

Devo „Freedom of Choice” (1980) Valószínüleg az első videóklip, amiben deszkáztak.

Tom Petty „Free Fallin'” (1989)

Pennywise „Same Old Story” (1995)

UNKLE „Heaven” (2003)

Youth Group „Forever Young” (2006) Az ausztrálok egy Alphaville feldolgozással, és 1975-ös deszkás felvételekkel.

Panda Bear „Comfy in Nautica” (2007)

Coconut Records „West Coast” (2007)

Lupe Fiasco „Kick, Push” (2009)

Coconut Records „Any Fun” (2009) Alex Olson, Chloë Sevigny, Jason Schwartzman deszkáznak Mark Gonzales rendezésében New Yorkban, super8-ra.

JFA – „Danny Sargent’s Trucks” (2010)

DJ Fresh ft Sian Evans „Louder” (2012)

Deftones „Romantic Dreams” (2012)

Eating Out “That’s My Man” (2012)

Jon Hopkins – „Open Eye Signal” (2013)

Black Dave “Rap N’ Skate” (2013)

Oddisee „Caprice Down” (2014) A videóban főszereplő „Hammer City” csapat otthona, Long Beach 14. utcája nem a legnyugisabb környék: itt lőtték agyon a crew alapítóját, Michael Green-t, A.K.A Blacc-et is 2005-ben – csak mert összetévesztették valaki mással.

Chris Gentry Ft. Raine „Sessions in the Abyss” (2015)

Ratking „Arnold Palmer” (2015) New York nem maradhat ki.

H2O „Skate!”(2015) Featuring Steve Caballero.

Jamie xx – Loud Places (ft Romy) (2015)

The Moth & The Flame „Young & Unafraid” (2016)

Red Hot Chili Peppers “Dark Necessities,” (2016) Olivia Wilde rendezte a klipet, Carmen Shafer, Amanda Caloia, Amanda Powell, és Noelle Mulligan longboardosok gurulnak benne.

Eyedress „Jealous” (2019) és King Krule Nothing Special Mix (2021)
100% háloszoba-pop (rock), és egy süppedős King Krule verzió, aminek csak a második felében deszkáznak Eyedress-ék.

és persze a kihagyhatatlan: Avril Lavigne „Sk8er Boi” (2002)

Van belőlük playlistünk is:

You already voted!