Keresés
Close this search box.
loafer

Itt a post-sneaker éra, a loaferek és papucsok kora

A makk nélküli, „elegáns” mokaszin alig néhány hét alatt a sportcipőkből kiábrándult hypebeast-generáció vadiúj szűk farmernadrágja lett.

Semmi meglepő nincs abban, hogy a divat és a világ egy kicsit megcsömörlött a heti három Jordan 1-től, számolatlan Dunktól, és az utóbbi két évben teljesen lelassult, lendületét veszített adidastól (ami történetesen éppen most látszik visszatérni, de ezt egyelőre ne kapkodjuk el). Egy ideje láttuk jönni a sportcipők uralmának a végét, de Magyarországon csak a legszemfülesebb divatkövetők, és nagyon lemaradtak viseltek rendszeresen sneakerek helyett bebújós alkalmi bőrcipőket, gyógypapucsokat, vagy a Wu-Tang és a nagyapád kedvenc varrott orru mokaszinját, a Wallabeet.

2020-ban a koronavírus már elindította a papucsok, klumpák és melegítők reneszánszát, Kanye új divatot teremtett az algából készült, komposztálható Foam Runnerrel – aminek köszönhetően újra terjed a világ egyik leggyűlöltebb lábbelije, a Crocs. Tavaly a Birkenstock ügyesen átlépett az ortopéd kategóriából a streetwear– és luxustermékek piacára, ismét divatos lett a Clarks Wallabee, és végül, de nem utolsóként, befutottak a mokaszinok sarokkal feldobott, elegánsnak tartott rokonai, a loaferek is – népies nevükön a makkos cipők.

Semmi sem jelzi jobban egy divathullám abszolút megékezését, és lendületből pofáraesését a mémeknél.

Az internet értelme és legszórakoztatóbb népművészete hetek óta ontja a Birkenstockos, Wallabee-s, és post-sneakeres alkotásokat, amiknek egyértelműen kirajzolódó első célpontja és központi eleme a Crocs-nál is jobban utálható, sokszor zokni nélkül viselt új fuccboi/fuccgirl uniformis, a loafer.

Virgil Abloh's Loafer
„Virgil Abloaf”

A makktalan „elegáns” mokaszin (vagy „bokaszin”, hiszen a fiatalabb srácok sosem olvastak James Fenimore Coopert, de nyilván összekapcsolták a csukát a kivillanó bokákkal) – alig néhány hét alatt a sportcipőkből kiábrándult hypebeast-generáció vadiúj szűk farmernadrágja lett.

retired hypebeast 01 Itt a post-sneaker éra, a loaferek és papucsok kora
Mém: @deadstockreport

A trendteremtő márkák, mint a new yorki Aimé Leon Dore, a post-sneaker korszak legnagyobb prófétái, a Throwing Fits blog és Tyler the Creator egy ideje már lőkik előre a loafert, de most hirtelen a ló másik, kevésbé menő oldalán találhatták magukat, hiszen az eddig borzasztóan trendi bebújós cipőt felkapták a fogalmatlan fogyasztók, és a 15 éves, szűk Zara nadrágos kissrácok loaferre cserélték a YEEZY 350-et – szigorúan zokni nélkül viselve, feltűrt nadrágszárral.

loaferhell 2 Itt a post-sneaker éra, a loaferek és papucsok kora

A post-sneaker korszak már itt van, készüljetek rá, hogy idén már nem csak a Káli-medencében megrendezett esküvőkön lesz feltűnően sok a mezítlábas, ignoráns tetoválással sportolt makkos, de a Központ előtt is elszaporodnak a GH Bass utánzatok és Michael Jackson cipők. Mi pedig csak azért szoríthatunk, hogy a balettcipő maradjon mélyen eltemetve, és reménykedhetünk, hogy a srácok is felismerik előbb utóbb: városban a legfontosabb ruhadarab a zokni.

Borítókép: Aimé Leon Dore, Stüssy x Birkenstock
You already voted!