Keresés
Close this search box.

Budapest, Underground!

A 21 éves Forgács Norbertet mindig is foglalkoztatta a kreatív képalkotás és a művészet, azonban időbe telt, mire kikristályosodott, mivel is szeretne valójában foglalkozni.

A 21 éves Forgács Norbertet mindig is foglalkoztatta a kreatív képalkotás és a művészet, azonban időbe telt, mire kikristályosodott, mivel is szeretne valójában foglalkozni.

A gimnázium végeztével Norbi tanulmányai miatt kikerült Glasgow városába, ahol szivacsként tudta magába szívni az inspirációt, legyen szó a kultúráról, a zenéről, vagy épp igazi szenvedélyéről, a bmx-ezésről, melyet immár 7 éve űz.

Végül minden értelmet nyert: az alkotó fejében megszületett egy zine/fotókönyv ötlete, melyben ötvözni tudja régi és új hobbijait, a biciklizést és az analóg fotográfiát. Ennek eredménye az április 30-án megjelent Budapest, Underground! zine, egy füzet, amelyben bemutatásra kerül a szerző haveri köre és a fővárosi bmx-es-és skater-közösség egy csoportja.

image00003 Budapest, Underground!

Megannyi baráti arc, számtalan kedves budapesti spot, meredek trükkök, és legalább ennyire meredek házibulik – ezek vannak a fókuszban Norbi saját, színes illusztrációival is díszített kiskönyvében, mely több hónapnyi anyagot foglal magába.

A 48 fekete-fehér oldalon feltűnik a Deák-és Fővám tér, ahol a bmx-ező, kendamázó és AR-effektekkel is foglalkozó (Norbi eddigi Instagram effektjei itt találhatóak) kreatív és barátai bringáznak, a kelenföldi meder, ami egy eldugott, ám kedvelt spot, a csepeli skatepark és az alkotó otthont jelentő, Bikás parki lakása is.

A megjelenés kapcsán elcsíptük Norbit, aki röviden mesélt is nekünk a projektről.

Mikor kerültél ki Glasgowba? Mit tanulsz?

2019 nyarán költöztem ki, hogy elhelyezkedjek és barátokat szerezzek, mire elkezdődik az egyetem szeptemberben. Jelenleg pénzügy, befektetés és kockázatvállalást tanulok a Glasgow Caledonian University-n már két éve, amit egy mesterkurzus fog követni interakciós dizájnban a Glasgow School of Art-ban.

Mikor fogalmazódott meg benned először a zine ötlete?

1 éve, amikor elkezdtem analóg fotográfiával foglalkozni. Valójában már abban a pillanatban, mikor előhívattam a legelső tekercseimet, amikre egy Zenit-B szovjet kamerával lőttem képeket. Már tudtam, hogy erről a témáról fog szólni és hogy fekete-fehérben lesz megalkotva, és alig vártam, hogy hazaérhessek Budapestre, ami végül csak decemberben sikerült a Covid miatt. Addig magamra maradva egyedül éltem kint, amíg nem tudtam hazajönni.

Mikből tudtál inspirációt meríteni a projekthez?

Glasgowban van egy világhírű BMX bolt, a Substance BMX, itt ismerkedtem meg először a zine fogalmával. A zine-jeik saját szponzorált profi bicikliseikről készült fotókból állnak, ami nagy inspirációt adott ahhoz, hogy itthoni is összerakjak egy ilyen munkát, ami a budapesti bmx-és skate kultúráról szól. Illetve rengeteg JPEGMAFIA-t hallgatok, az ő albumborítói adták az ihletet a képek elrendezéséhez. Plusz azt is megmutatta, hogy bármit el lehet érni saját magad által gyártott tartalommal, hisz ő felel a zenéiért, szövegeiért és a klipjeiért is.

Hogy foglalnád össze, miről szól a Budapest, Underground! zine?

A zine-ban szereplő személyek a barátaim, akik nélkül nem tartanék ott, ahol. Sok éve ismerem őket, valamelyiküket még azelőtti időkből is, mielőtt elkezdtem volna bmx-ezni 7 éve. A zine valójában az életünket mutatja be, azt, hogy hogy hogyan éljük a napjainkat egy nagy közösségként – ebbe a sport és buli egyaránt beletartozik.

A zine-ben kizárólag analóg fotók szerepelnek, így adja magát a kérdés: milyen géppel és milyen filmre készültek a felhasznált fotók?

Egy Porst Reflex CX4 kamerát használtam, a fotókat pedig Agfa APX 400, illetve Ilford Pan 400 filmre lőttem.

Van személyes kedvenc szereplőd, oldalad, képed?

Kedvenc szereplőm Almássy Bence, mert hihetetlenül punk módjára biciklizik és iszonyat jó stílusa van, plusz a személyével ő tett hozzá legtöbbet a tartalomhoz (3-4, 17-17, 43-44 oldal). Oldalpárból pedig a 41-42. oldal a favorit Kovács Jánó szereplésével, mivel ott két kép alkot egyet azzal, ahogy a fák egybe olvadnak és ahogy a horizont pontosan egymásra van illesztve. Bármennyire is hihetetlen, kedvenc fotónak a borítót mondanám. A filmen lévő karc nem véletlenül nem lett kiretusálva, ez egy “egybecsúsztatott hasonlat”. A szakadás Horváth Levente éppen bekötözött kezére utal, szegény Levi kézfejcsont repedést szenvedett egy garázs session alatt biciklizés közben.

A Budapest, Underground! zine 1890 forintos áron vásárolható meg az alkotótól, akit Instagram DM-ben érdemes ezügyben keresni (profilok itt és itt). Az anyag emellett megtekinthető a budapesti Footshopban, a Judas Clothes üzletében, a Velvart BMX Shop falai közt és a gyártásért felelős f8 Vintage Camera Shopban is.

Az alkotóval legközelebb a Strt Lf és a CODE Crew által szervezett, a GPS Clothing és az OGBS által is megtámogatott Budapest, Underground! BMX Street Jam eseményen/versenyen fogunk találkozni május 15-én a Fővám téren, ahol a zine-ből is lehet vásárolni pár példányt. Az event errefelé található.

Promó fotók/portrék: Kersner Máté

You already voted!