Keresés
Close this search box.

Teszteltük Kanye West legújabb cipőjét, az adidas YEEZY 450-et

adidas YEEZY 450 Unboxing & On Feet Test

A budapesti Footshop jóvoltából végre alkalmunk nyílt kicsomagolni és felpróbálni a múlt szombaton megjelent, és rekordidő alatt elfogyott legújabb adidas YEEZY-t, Kanye West és az adidas eddigi legbátrabb cipőjét.

adidas YEEZY 450

A 450-es YEEZY kémfotói először 2017-ben sokkolták a cipőrajongókat egy polipcsápokkal tapadó, meglehetősen vad talpas prototípus formájában, ami természetesen minden jobb ízlésű fogyasztóban vegyes érzelmeket generált. A sneakerheadek egy része teljesen biztos volt benne, hogy a cipő soha nem fog ilyen külsővel megjelenni az üzletekben – de ha igen, az a földi pokol eljövetelét jelentené – míg mások izgatottan üdvözölték az aranycsináló YE legújabb vízíóját, és szálltak vitába zsenialitásának tagadóival. A nagy felfordulást okozó twitter poszt nyertesei persze ismét a gyakorlatias hamisítók voltak: az „Original YEEZY 451-ből” két héten belül több rettenetes fantáziával kiegészített színváltozatot is meg lehetett vásárolni az Aliexpresszen és hasonló oldalakon, fillérekért.

Három évvel később, 2020-ban, amikor már szinte mindannyian elfelejtettük a felkavaró cipőtalpat, Kanye West egyszer csak kiszállt egy limuzinból a párizsi divathéten bőrnadrágban, a 450-es YEEZY új, gjózára, a japán húsos batyura megtévesztően emlékeztető bézs színű változatában.

Kanye West adidas YEEZY 450 on feet

Innen már nem volt visszaút, az adidas nem sokkal később megszellőztette, hogy tényleg bevállalják a megjelenést, jobbra lehet gyűlölködni, balra pedig rajongani.
Múlt szombaton előre meghatározott, fél órás időablakban lehetett feliratkozni a sorsolásra, amivel vásárlás jogát lehetett megnyerni, a cipő bolti ára pedig 69.968,- (a kis méreteknél) és 76.900,- (nagy méretek) Forint közé lett belőve.
Ez persze bőven elég hype-ot jelentett ahhoz, hogy a fél órás vásárlási lehetőség világszerte 20-40 másodperces elkapkodássá omoljon össze: ennyi idő kellett ahhoz, hogy minden üzletben elfogyjon a 450-es.


Nekünk a Footshopnak köszönhetően sikerült letesztelnünk a cipőt, amit a budapesti üzletben fel is próbáltunk.

Kezdjük a dobozzal, ami jelentősen kisebb, mint bármelyik eddigi YEEZY cipősdoboz, egészen konkrétan annyira, hogy első pillantásra biztosak voltunk benne, hogy egy sokkal kisebb méretet rejt. Nem így történt, a Converse cipők, vagy papucsok dobozára emlékeztető csomagolás egy pár gondosan összenyomott 43 1/3-os 450-et tartalmazott, amiknek gyakorlatilag teljes magasságát a furcsa talp adja.

adidas YEEZY 450 box

A cipő a szokásos csúcsminőségű YEEZY anyagokból készült, amivel az adidas magasan veri minden versenytársát. Minden túlzás nélkül tökéletes kivitelezésben, a Niketól és Jordantól ismerős ragasztó foltok, elvarrások, horpadások és gyártási hibák nélkül, szuper precíz, megnyugtatóan profi „Made in Germany” minőségben. Itt megjegyeznénk, hogy bár ez az első Németországban gyártott YEEZY, de a nívó eddig is hibátlan volt: kevés jobb cipő van a piacon Kanye sneakereinél, a minőségellenőrzés első osztályú az adidasnál, a sneakerek átgondoltak, sokáig bírják, és konstrukciójukat tekintve baromi jól ki vannak találva.
Vagyis voltak, eddig.

adidas YEEZY 450 top view

A 450 igazi furcsasága ugyanis nem az extrém talp, hanem az érthetetlenül alacsonyra pozicionált bokapánt, ami a felsőrészt lezárja. A cipőt felpróbálva azonnal szembetűnik a dolog: a legújabb csáptalpas YEEZY a legtökéletesebb modell-lábakból (nem a sajátunkról van szó) is instant csinál olyan ortopéd, bokasüllyedéses látványt – hogy azt muszáj eltakarni egy megfelelően bő nadrággal. Erre valőszínüleg a szemfülesebbek azonnal rájöttek, hiszen Bella Hadid, Justin Bieber, és a rutinos felhasználók többsége gondosan baggy nadrággal hordja a 450-est. (Mi is azzal vettük fel, de mi elvből nem hordunk szűk nadrágot).

A YEEZY 450 43 1/3-os méretben, bokatakarással

adidas YEEZY 450 On Feet
A YEEZY 450 45-ös méretben, és a lecsúszott boka

Az adidas YEEZY 450 egyszerűen rettenetesen néz ki szűk nadrággal, rövidnadrággal, pántos melegítőkkel, vagy bármilyen megoldással, ami nem takarja el a cipő bokarészét. Konkrétan úgy, mintha egy titokzoknit viselnénk egy zavarbaejtően érdekes 3D-printelt gumitalppal.

Ami egyébként nem a legkényelmetlenebb YEEZY talp (az a 700v3), de persze messze elmarad a BOOST mögött – tulajdonképpen semmi különös, kicsit fapados „párnázás”, elsőre szűkös, (fél számmal nagyobb méret ajánlott), de a gyártó szerint a viselés alatt folyamatosan alkalmazkodik, és felveszi a lábunk egyedi formáját.

Összegezve, a 450 egy meghökkentően laza cipő fantasztikus minőségben legyártva, amit furcsa módon elrontottak egy, az ideálisnál két centivel alacsonyabb felsőrésszel.


Az adidas YEEZY 450 „Cloud White” üzletben már nem kapható, a másodlagos piacon pedig átlagosan 133.000 Forintba kerül.

Külső/design 6/10
Minőség: 10+/10
Kényelem: 6/10

You already voted!